Home Home                                 

Hasle Hytteby - Vandreturer

Hasle Hytteby ligger midt i Hasle Lystskov og er derfor et godt utgangspunkt hvis dere liker å vandre i naturen. På turene i området, vil dere bl.a. kunne oppleve:

Råstoff-utvinning
Spor efter råstofindvinding på BornholmNoe av det spesielle ved Hasle Lystskov er  sporene etter kull- og leireutgravingene. Selv om sanden omkring Hasle har en flott, hvit farge, er det relativt store kullag under skogbunnen. Utnyttelsen av kullagene begynte på 1600-tallet, men fordi kullet hadde så lav brennverdi ble utvinningen stoppet i slutten av 1800-tallet. I brenselknappe tider, som under 1. og 2. verdenskrig, ble utvinningen av kull gjennopptatt.

For å begrense risikoen for brann i de danske kjøpstader ble det i 1832 utstedt en forordning som påla alle nye kjøpstadhus å ha tegltak. På Bornholm førte bestemmelsen med seg at teglverksindustrien blomstret. Da området omkring Hasle hadde gode forekomster av leire, var det primært Hasle som fikk de mange, nye arbeidsplassene.

Kull- og leireutvinningen er nå forlengst avsluttet, men her er stadig minner fra dengang. Utgravinghullene er nå blitt til flotte, små innsjøer med et rikt dyreliv. Utgravingene førte også med seg andre endringer i en del av landskapet – f.eks. er det områder omkring de gamle kullgravene som mest av alt likner store måne-landskap. Noe som står i grell kontrast til de flotte, hvite sandstrendene.

Skogen
Ét af H.C. Siersteds træer i HasleEtter at Hasle på 1700-tallet hadde vært utsatt for kraftig sandflukt, begynte tilplantingen av området i 1820-årene. Beplantingen besto primært av furutrær, som etter hvert ble supplert med løvtrær – fortrinnsvis bøketrær.

Det meste av den nye skogen ble plantet av H.C. Siersted, som derfor har fått veien inn til Hasle Feriepark oppkalt etter seg. H.C. Siersted var en meget driftig mann, som beskjeftiget seg innenfor vidt forskjellinge bransjer. F.eks. forsøkte han seg med produksjon av glass. Etter en årrekke måtte produksjonen stenge fordi de bornholmske kull ikke hadde en tilstrekkelig god brenneverdi til å skape de riktige temperaturene til framstillingen av glass. Deretter gikk Seiersted inn i en helt annen bransje, han begynte å oppdrette silkesommerfugler. Og slik holdt han på med mange annerledes og nyskapende ting.

I skogen omkring Hasle Hytteby er det reist en statue av H.C. Siersted. Det er ham vi kan takke for at vi i dag har en deilig skog med et rikt dyreliv – med f.eks. rådyr.

Fortiden
Middelaldern har sat sine spor mange steder på BornholmOmrådet omkring Hasle har også i fortiden tiltrukket mennesket. Langs elvene i skogen er det funnet spor etter boplasser fra såvel jern- som bronsealderen. Og langs kysten er det funnet rester etter de gamle skanser, forsvarsvoller mot sjøen, som ble brukt til beskyttelse av bornholmerne mot seilende inntrengere. I middelalderen var Bornholm hjemsøkt av sjørøvere, som plyndret langs kystene. Derfor ble det opprettet lokale militsgrupper og forsvarsanlegg, som skulle beskytte Bornholm. At bornholmerne også  selv av og til var sjørøvere og plyndret i nabolandene… ja,… det er jo en helt annen historie. På Bornholms Middelaldercenter kan dere oppleve mye mer fra den spennende middelalderen. 


Bestilling
Bestill  ferien  i Hasle Hytteby ved å taste inn ønsket ankomstdato  i bestillingsboksen til høyre - eller ring til oss nå på +45 56 95 85 66, så gir vi gode idéer til deilige feriedager  på Bornholm. 

Aktiviteter

Beregn pris Hasle Feriepark
Type:
Ankomst (ddmmyy)
Avresa (ddmmyy)

Team Bornholm • Ndr. Kystvej 34 • DK-3700 Rønne • Telefon +45 56 95 85 66 • E-mail
Alle feriesteder på kort
Feriehus & Ferieleiligheter
Ferieleiligheter & Værelser
Dueodde Ferieleiligheter
Fredensborg Badehotel
Green Solution House
Gudhjem Feriepark
Gudhjem Penthouse
Gudhjem Søpark
Hasle Feriepark
Hasle Hytteby
Hotel Griffen
Hotel Hammersø
Klintely
Pension Koch
Sandkaas Sommerhus
Sandkås Søpark
Sandvig Søpark
Siemsens Gaard
Strandpromenaden
Storløkke Feriepark
Svaneke Leiligheter
Svaneke Sommerhuse
Æblehaven
Østersøen Ferieleiligheter
Årsdale Søpark
Barnas øy
Sykkelferie
Strandferie
Svømmebasseng
2-3 ukers opphold
Sportsreiser
Feriehus & Ferieleiligheter
Ferieleiligheter & Værelser
2-3 ukers opphold
Avbestillingsforsikring
Hvem er Team Bornholm?
Guideservice
Kontakt oss
Leiebetingelser